Malinowa pianka

Malinowa pianka
Zdjęcie - Malinowa pianka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Pyszne,  lekkie ciasto  z owocową nutą. Niezbyt słodkie, leciutkie jak mgiełka z aromatycznymi malinami. Idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie powstało wręcz błyskawicznie ponieważ miałam zamrożoną połówkę biszkoptu. Od pewnego czasu tak robię, że kiedy  upiekę wysoki biszkopt a nie potrzebuję, aż takiego, przekrawam go na pół, jedną połowę wykorzystuję a drugą zamrażam. W razie "awarii" czyt. gości  lub upału mam jak znalazł. Jeśli nie macie gotowego biszkoptu proponuję upiec cienki, najwyżej z trzech jajek. Można też użyć gotowych, okrągłych  biszkoptów.

Składniki Instrukcje

Rozpuścić 2 galaretki  w jednym kubku  w około 500 ml  wody. Kolejne 2 rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do wystygnięcia.

Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na ok. 25 min.

Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, pod koniec dodać lekko tężejącą mniejszą porcję galaretki. Wymieszać i wylać na przestudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć maliny. Gdy większa porcja galaretki zacznię tężeć zalać nią maliny i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Zdjęcie - Malinowa pianka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów