Malinowa pianka
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Pyszne, lekkie ciasto z owocową nutą. Niezbyt słodkie, leciutkie jak mgiełka z aromatycznymi malinami. Idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie powstało wręcz błyskawicznie ponieważ miałam zamrożoną połówkę biszkoptu. Od pewnego czasu tak robię, że kiedy upiekę wysoki biszkopt a nie potrzebuję, aż takiego, przekrawam go na pół, jedną połowę wykorzystuję a drugą zamrażam. W razie "awarii" czyt. gości lub upału mam jak znalazł. Jeśli nie macie gotowego biszkoptu proponuję upiec cienki, najwyżej z trzech jajek. Można też użyć gotowych, okrągłych biszkoptów.
Składniki- Składniki na biszkopt
- jajka - 3
- mąka pszenna - 100 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cukier - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na piankę
- śmietanka kremówka - 400 ml
- galaretka malinowa - 2
- cukier - ew. 2 łyżki
- Dodatkowo
- galaretka malinowa - 2
- maliny - 400 g
Rozpuścić 2 galaretki w jednym kubku w około 500 ml wody. Kolejne 2 rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do wystygnięcia.
Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, pod koniec dodać lekko tężejącą mniejszą porcję galaretki. Wymieszać i wylać na przestudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć maliny. Gdy większa porcja galaretki zacznię tężeć zalać nią maliny i wstawić do lodówki.
Smacznego:)