Śliwki w zalewie octowej z goździkami idealnie sprawdzą się zimą jako dodatek do mięs oraz pasztetów mięsnych. Słodko-ostry smak śliwek wzbogaci dania mięsne.
Papryki i pomidory mają teraz najlepszy smak i są najtańsze, warto przygotować taki domowy, pozbawiony sztucznych dodatków sos. Zimą podziękujemy sobie za ten aromatyczny dodatek do makaronu. Bardzo polecam.
Ketchup wyszedł dość ostry, mimo, że dałam tylko pół łyżeczki chili. Radzę wziąć to pod uwagę, jeśli nie przepadacie za pikantnymi potrawami lub planujecie przyrządzić go dla całej rodziny :)
Ciasto dla wielbicieli ekstremalnej słodkości :) Tam gdzie kajmak - tam musi być słodko ;) Nie ma się co łudzić, że będzie inaczej. Druga masa: krem z serka waniliowego i mleka w proszku jest smaczna i interesująca. Prawie identyczna jak w przypadku ciasta Latte Macchiato. Ale wg mnie najlepszym elementem tego ciasta jest czekoladowa polewa z mnóstwem chrupiących orzeszków. Fajnie urozmaicają one całość i z pewnością wykorzystam ten pomysł jeszcze niejeden raz.
Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości.
Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte w szynkę są w stanie przeciągnąć na swoją stronę nawet niektórych wielbicieli karkówki.
Oboje lubimy zarówno surówki, jak i sałatki z selera, więc i ta bardzo przypadła nam do gustu. Właściwie jest to jedna z tych klasycznych sałatek-pewniaków, które śmiało można podać na świątecznym stole, bo z pewnością znajdzie się wielu chętnych na nią :)
Ma piękne pomarańczowo-różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb.
Ciasto - nieciasto, ale przepyszne i delikatne, bez pieczenia, wymagające niewielkiego nakładu pracy, choć rozłożonego na 2 dni :) Fajny deser dla dzieciaków, które uwielbiają galaretki!
Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki.
Moja dzisiejsza kompozycja zawiera koper włoski i pieczarki. Pieczarki w wersji surowej co do niedawna też było dla mnie nie do przełknięcia. Jednak upodobania zmieniają się wraz z upływem czasu.
Z dorodnych, upieczonych buraczków, powstał rewelacyjny w smaku i przepiękny w kolorze chłodnik. Tak mi zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone buraczki. Bardzo polecam!
Sos czosnkowy to jeden z lepszych dodatków jakie znam. Pasuje zarówno do warzyw, różnego rodzaju placuszków jak i pizzy. Powinien być dobrze przyprawiony, chociaż jest to sprawa indywidualna.
Nie znam nikogo, kto nie lubi ziemniaków zapiekanych w mundurkach. Mam wypróbowanych kilka przepisów na farsz, ale trzymam się mojej ulubionej wersji z fetą, cebulką i czosnkiem