Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową

Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową
Dzisiaj rano zrywając czerwone porzeczki na sok, zauważyłam małe krzaczki fasolki szparagowej, uginające się pod ciężarem zielonych warzyw. Ponieważ od dawna chodzi za mną kurczak z patelni, pomyślałam, że połączenie piwnych pałeczek i wyrazistej w smaku fasolki zielonej, będzie jak najbardziej trafione. Pałeczki kurczaka obsmażam, a następnie duszę do miękkości w sosie piwnym. Pod koniec duszenia dodaję fasolkę. Jest to prosty i praktyczny sposób na kurczaka, bez zbędnego nagrzewania kuchni piekarnikiem. Bardzo polecam

Zdjęcie - Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 6 pałeczek kurczaka
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 szkl. piwa ( u mnie ciemne )
  • 1/2 szkl. bulionu lub wody
  • olej roślinny do smażenia
Panierka do kurczaka
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Oczyszczoną fasolkę gotuję z łyżeczką soli i cukru, do miękkości. Odcedzam i odstawiam. Pałeczki dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem.Wszystkie składniki na panierkę daję do foliowego woreczka, razem z pałeczkami, całość dokładnie wstrząsam. Na rozgrzany olej, daję pałeczki obtoczone w panierce i smażę na mocno złoty kolor z każdej strony. Dolewam bulion lub wodę, oraz piwo. Pałeczki duszę pod przykryciem do miękkości, około 30 minut, sos powinien się lekko zredukować. Przed podaniem dodaję fasolkę. Na talerzu potrawę dekoruję świeżą pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów