Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową
Dzisiaj rano zrywając czerwone porzeczki na sok, zauważyłam małe krzaczki fasolki szparagowej, uginające się pod ciężarem zielonych warzyw. Ponieważ od dawna chodzi za mną kurczak z patelni, pomyślałam, że połączenie piwnych pałeczek i wyrazistej w smaku fasolki zielonej, będzie jak najbardziej trafione. Pałeczki kurczaka obsmażam, a następnie duszę do miękkości w sosie piwnym. Pod koniec duszenia dodaję fasolkę. Jest to prosty i praktyczny sposób na kurczaka, bez zbędnego nagrzewania kuchni piekarnikiem. Bardzo polecam Składniki
- 6 pałeczek kurczaka
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 szkl. piwa ( u mnie ciemne )
- 1/2 szkl. bulionu lub wody
- olej roślinny do smażenia
- 2 łyżki mąki razowej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki