Sałatka z letnich warzywa
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 40minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Lato to bardzo intensywny czas. Obfitość sezonowych owoców i warzyw jest tak duża, że trzeba się śpieszyć, żeby wszystko zamknąć w słoiki. W tym roku zdecydowanie postawiłam na przetwory a moim ostatnim dziełem jest sałatka. Kolorowa, ostra, bardzo dobra. Ilość octu można nieco zmniejszyć, wg własnego smaku. Sałatka doskonale pasuje zarówno do obiadu mięsnego np. kurczaka jak i do kanapki z pasztetem.
Składniki- cukinia - 3 kg
- cebula - 4
- marchewka - 3
- czerwona papryka - 3
- żółta papryka - 2
- ocet spirytusowy - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- ziele angielskie
- gorczyca - 3 łyżeczki
- liście laurowe
- pieprz - kilka sztuk
Cukinie i marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz papryki pokrojone w cienkie paseczki. Wszystko posolić i odstawić przynajmniej na 1 godź. Warzywa puszczą sporo soku więc można je lekko odcisnąć. Składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw i wszystko razem dokładnie wymieszać. Napełniać przygotowane słoiki. Mocno zakręcić i pasteryzować 20 min.
Smacznego:)