Roladki wieprzowe z fasolką szparagową
Bardzo nam smakują roladki w wersji z fasolką szparagową i czosnkiem niedźwiedzim, zawinięte w cieniutkie plasterki wędzonego boczku. Boczek i fasolka nadają potrawie niepowtarzalny smak. Do takich roladek zwykle używam gotowego, krojonego boczku, ponieważ tylko taki jest odpowiednio cienko krojony. Rolady podałam z kaszą jaglaną i surówką, ale będzie również smacznie z puree ziemniaczanym, czy ryżem. Można jednorazowo przygotować większą ilość roladek i na następny dzień, podać np. z domowym sosem pomidorowym. Polecam na domowe przyjęcia
Składniki
- 4 plastry szynki wieprzowej lub schabu o gr.1 cm
- około 250 g. fasolki szparagowej
- 12 podłużnych plasterków wędzonego boczku ( użyłam Sokołów )
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- sól i pieprz
- sznurek kuchenny