Urodzin nie obchodzę już od kilku lat ale tak się złożyło że, wypadają dzisiaj a wczoraj zrobiłam ciasto, które okazało się być tortem. Wszystko wyszło przypadkiem. Upiekłam biszkopt, który wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroiłam go na trzy części, dorobiłam masę no i tak powstał ten tort. Masę zrobiłam cytrynową bo akurat nie miałam żadnych owoców pod ręką a chciałam, żeby tort był wyrazisty. Przydał się serek mascarpone, masa z nim jest pyszna i łatwo się smaruje. Tort jest prosty, skromny, dobrze nasączony a przez to wyrazisty.
W tym roku z okazji Dnia Matki upiekłam tort śmietanowy ze wspaniałą masą z białej czekolady. Długo myślałam nad owocami i zdecydowałam się jednak na brzoskwinie bo jakoś tak najbardziej do mnie przemawiają w tej chwili chociaż brałam też pod uwagę truskawki.
Najpyszniejszy tort marchewkowy. Moi domownicy byli nim zachwyceni! Ten tort na bazie tradycyjnego ciasta marchewkowego jest obłożony grubą warstwą posiekanych orzechów włoskich i przełożony dwa razy masą z białej czekolady i serka. Jest to najlepsza masa do tego ciasta. Jest odpowiednio gęsta, nie spływa z ciasta i nie podchodzi wodą. To dzięki czekoladzie i masłu, które zestalają krem.
Wyszedł wyższy niż szerszy czyli w amerykańskich proporcjach. Biszkopt jest raczej ciężki, ale za to krem delikatny i słodki. Jednak najprzyjemniejszym momentem przygotowania tortu jest nakładanie kremu, który daje się łatwo formować i jest idealnie biały i błyszczący. Dla mnie lukrowanie tortu było czystą przyjemnością.
Efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne łał! z wielu ust, tych młodszych i starszych, gwarantowane. Nikt nie pozostanie na to ciasto obojętny! Do Halloween jeszcze chwila, może się na takie cudo skusicie...?
Tort Szwarcwaldzki czyli czarny las lub Black Forest cake to najpyszniejsze połączenie jakie do tej pory można sobie wymarzyć. Lekko kwaśne wiśnie, czekoladowe blaty oraz bita śmietana to przepis na ten „najprawdziwszy tort”. Proste składniki bez udziwnień, a przepis jest jednym z najsłynniejszych ciast na świecie obok tortu Sachera. Sekret dobrego tortu Szwarcwaldzkiego to dbałość o każdy z tych trzech składników.
Tort egipski to połączenie biszkoptu na bazie orzechów laskowych. Krem budyniowy wykonany od podstaw w domu oraz kremu śmietanowego na bazie kremówki. Całość dopełniają orzechy laskowe oraz migdały.
Tort dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe, wilgotne i słodkie. Kremy wspaniale komponują się z orzechowym biszkoptem i nadają mu fajnego posmaku. Dodatek migdałów nadaje mu tylko szlachetności.
Pyszny i leciutki tort mojej mamy. Kiedyś z masą maślano-jajeczną, teraz z mascarpone. Masy jest nie za dużo, w sam raz, żeby zadowolić każdego łasucha. W czasach kiedy słodycze były na kartki, a dobrych słodyczy nie było wcale, ten tort był prawdziwą perełką. Koniecznie ozdobiony czekoladą i orzechami, delikatnie nasączony naparem herbaty z cytryną lub alkoholem :-)
Tort orzechowy na bazie biszkoptu orzechowego z kremem na maśle orzechowym przypominającym w smaku michałki, przełożony dżemem malinowym lub z czarnej porzeczki. Tort jest przepyszny w smaku, słodki, delikatny, mocno orzechowy i wilgotny. Jest to na pewno jeden z pyszniejszych tortów jakie do tej pory piekłam.