Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

Zdjęcie - Tort marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najpyszniejszy tort marchewkowy. Moi domownicy byli nim zachwyceni! Ten tort na bazie tradycyjnego ciasta marchewkowego jest obłożony grubą warstwą posiekanych orzechów włoskich i przełożony dwa razy masą z białej czekolady i serka. Jest to najlepsza masa do tego ciasta. Jest odpowiednio gęsta, nie spływa z ciasta i nie podchodzi wodą. To dzięki czekoladzie i masłu, które zestalają krem. Pamiętajmy o tym, że ten krem lepiej wychodzi przegotowywany ręczną trzepaczką niż mikserem. Ciasto robimy dzień wcześniej. Ciasto z tego przepisu jest dość rzadkie, dzięki temu po upieczeniu jest wilgotne, więc tort nie wymaga żadnego nasączenia.
Zdjęcie - Tort marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeżeli będziemy chcieli zrobić tradycyjne ciasto marchewkowe zamiast tortu, wtedy trzeba to samo ciasto upiec w tortownicy 26 cm i nie przekrawać w ogóle, tylko posmarować u góry masą z połowy porcji i posypać garścią orzechów włoskich. Schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny.

Tort marchewkowy tortownica ø 23 cm używam szklanki o pojemności 250 ml
Ciasto: 1,5 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1 szkl cukru,  3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2/3 szkl oleju, 1/2 szkl. soku ananasowego (z kartonu, nie z puszki), 1 szkl startej marchwi (luźno włożonej do szklanki, nie ciasno ubitej)

Krem z białej czekolady i serka naturalnego: 200 g białej czekolady, 350 g serka naturalnego o temperaturze pokojowej*, 100 g miękkiego masła, 100 g posiekanych orzechów włoskich (kilka połówek odłożyć do dekoracji),

Ciasto Mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól przesiać do miski. Odłożyć. Olej wymieszać z sokiem ananasowym. Odłożyć. Jajka z cukrem ubić w mikserze do białości. Dodać mieszankę mączną, zmiksować, a później wlać olej z sokiem i też krótko zmiksować. Następnie dodać marchew i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 45 minut w 175°C.
Dokładnie wystudzić i najlepiej pokroić na krążki następnego dnia.

Krem Czekoladę podzielić na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wystudzić. Masło rozetrzeć trzepaczką aż będzie zupełnie gładkie. Dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać serek (w kilku porcjach) i mieszać do połączenia się składników po każdym dodaniu serka.
Składanie tortu: Ciasto przekroić delikatnie na trzy krążki. Pierwszy ułożyć na paterze i posmarować masą. Przykryć drugim krążkiem i również posmarować go masą. Na to trzeci krążek. Resztę masy rozsmarować u góry ciasta i po bokach. Całość posypać orzechami lekko je wciskając w krem. Kilka odłożonych połówek „wkomponować” w krem. Gotowy tort włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny.
*Użyłam serka naturalnego Vitello z Biedronki.


Zdjęcie - Tort marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów