Tort marchewkowy
Najpyszniejszy tort marchewkowy. Moi domownicy byli nim zachwyceni! Ten tort na bazie tradycyjnego ciasta marchewkowego jest obłożony grubą warstwą posiekanych orzechów włoskich i przełożony dwa razy masą z białej czekolady i serka. Jest to najlepsza masa do tego ciasta. Jest odpowiednio gęsta, nie spływa z ciasta i nie podchodzi wodą. To dzięki czekoladzie i masłu, które zestalają krem. Pamiętajmy o tym, że ten krem lepiej wychodzi przegotowywany ręczną trzepaczką niż mikserem. Ciasto robimy dzień wcześniej. Ciasto z tego przepisu jest dość rzadkie, dzięki temu po upieczeniu jest wilgotne, więc tort nie wymaga żadnego nasączenia.
Jeżeli będziemy chcieli zrobić tradycyjne ciasto marchewkowe zamiast tortu, wtedy trzeba to samo ciasto upiec w tortownicy 26 cm i nie przekrawać w ogóle, tylko posmarować u góry masą z połowy porcji i posypać garścią orzechów włoskich. Schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny.
Tort marchewkowy tortownica ø 23 cm używam szklanki o pojemności 250 ml
Ciasto: 1,5 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1 szkl cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2/3 szkl oleju, 1/2 szkl. soku ananasowego (z kartonu, nie z puszki), 1 szkl startej marchwi (luźno włożonej do szklanki, nie ciasno ubitej)
Krem z białej czekolady i serka naturalnego: 200 g białej czekolady, 350 g serka naturalnego o temperaturze pokojowej*, 100 g miękkiego masła, 100 g posiekanych orzechów włoskich (kilka połówek odłożyć do dekoracji),
Ciasto Mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól przesiać do miski. Odłożyć. Olej wymieszać z sokiem ananasowym. Odłożyć. Jajka z cukrem ubić w mikserze do białości. Dodać mieszankę mączną, zmiksować, a później wlać olej z sokiem i też krótko zmiksować. Następnie dodać marchew i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 45 minut w 175°C.
Dokładnie wystudzić i najlepiej pokroić na krążki następnego dnia.
Krem Czekoladę podzielić na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wystudzić. Masło rozetrzeć trzepaczką aż będzie zupełnie gładkie. Dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać serek (w kilku porcjach) i mieszać do połączenia się składników po każdym dodaniu serka.
Składanie tortu: Ciasto przekroić delikatnie na trzy krążki. Pierwszy ułożyć na paterze i posmarować masą. Przykryć drugim krążkiem i również posmarować go masą. Na to trzeci krążek. Resztę masy rozsmarować u góry ciasta i po bokach. Całość posypać orzechami lekko je wciskając w krem. Kilka odłożonych połówek „wkomponować” w krem. Gotowy tort włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny.
*Użyłam serka naturalnego Vitello z Biedronki.