Urodzinowy tort cytrynowy

Urodzinowy tort  cytrynowy

Urodzin nie obchodzę już od kilku lat ale tak się złożyło że, wypadają dzisiaj   a wczoraj  zrobiłam ciasto, które okazało się być tortem. Wszystko wyszło przypadkiem. Upiekłam biszkopt, który wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroiłam go na trzy części, dorobiłam masę no i tak powstał ten tort. Masę zrobiłam cytrynową bo akurat nie miałam żadnych owoców pod ręką  a chciałam, żeby tort był wyrazisty. Przydał się serek mascarpone, masa z nim jest pyszna i  łatwo  się smaruje. Tort jest prosty, skromny, dobrze nasączony  a przez to  wyrazisty.

Zdjęcie - Urodzinowy tort  cytrynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascrapone
  • 330 ml słodkiej śmietanki
  • 8 łyżek curku pudru
  • sok i skórka  z 1 cytryny

Serek utrzeć z połową cukru. Śmietanę ubić z resztą. Obie masy połączyć, dodać sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać. 

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki wódki

Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać pozostałe składniki.

 

Każdy blat dokładnie nasączyć, posmarować masą, przełożyć następnym. Wierzch i boki posmarować i dowolnie udekorować.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów