Tort bezowy dacquise (Dakłas)

Muszę powiedzieć, że dakłas jest jednym z moich ulubionych deserów. Mimo, że jest bardzo słodki, jak tylko zbiorę wystarczającą ilość "odpadkowych" białek od razu robię bezę. Białka na bezę można mrozić. Oryginalny przepis pochodzi z mojego ulubionego blog Moje wypieki, jest tylko nieco zmodyfikowany. Zdjęcie - Tort bezowy dacquise (Dakłas) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na bezę o średnicy ok 28cm- 2 blaty:

  • 8-9 białek
  • szczypta soli
  • 400g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przed ubijaniem białek należy się upewnić, że osiągnęły temperaturę pokojową, szczególnie jeśli korzystacie z takich, które były zamrożone.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo, po łyżce dodajemy cukier ciągle ubijając aż piana zrobi się błyszcząca. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Na dwóch blachach rozkładamy papier do pieczenia, dla ułatwienia można narysować na nim kółka o średnicy 28cm. Wykładamy pianę na narysowane okręgi. Obie blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (termoobieg) i po 5 minutach zmniejszamy do 140st.C i "suszymy" przez ok 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając blaty wewnątrz, uchylając lekko drzwiczki. Natychmiastowe wyciągnięcie spowodowałoby ich intensywne popękanie. Polecam przygotowanie blatów dzień wcześniej.
Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 400ml śmietany 30%
  • 200g masy kajmakowej/toffi
  • 2 duże garści orzechów włoskich
  • 2 duże garści suszonych daktyli bez pestek
  • do dekoracji: kilka daktyli, orzechów i 1 łyżka kakao

Mikserem ubijamy śmietanę, łyżką dodajemy serek i masę kajmakową delikatnie mieszając. Orzechy i daktyle siekamy i dodajemy do kremu.
Na blat bezowy wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem, posypujemy kakao, dekorujemy daktylami i orzechami. Zdjęcie - Tort bezowy dacquise (Dakłas) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
2

Kotlety jajeczne z kaszą jagla…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto cytrynowe
4

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto Pijak
2

Ciasto Pijak

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Sałatka z jajek i awokado
1

Sałatka z jajek i awokado

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Pieczone jabłka
2

Pieczone jabłka

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Naleśniki z kremem migdałowym i czarnymi porzeczkami
1

Naleśniki z kremem migdałowym…

figmara figmara
figowe smaki

Żurawina i pistacje w bloku z mleczka skondensowanego
2

Żurawina i pistacje w bloku z…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sos z orzechów ziemnych
2

Sos z orzechów ziemnych

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Nocna owsianka z kokosem
2

Nocna owsianka z kokosem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pikantne orzeszki
1

Pikantne orzeszki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny