Czekoladowy tort z lodami
Na zakończenie wakacji poszalejcie. A jak zaszaleć w sposób prosty i przyjemny ? Moja rada - zróbcie tort z lodami.
Przygotowanie tortu z lodami to tzw. "pestka" lub "bułka z masłem". Wystarczy niewiele pracy, niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca i sprawia mega przyjemność. Zarówno przyjemność jedzenia, jak i przyjemność dla oka.
Zaskoczcie znajomych, rodzinę, przyjaciół. Pożegnajcie wakacje wspólnie, w sposób wyjątkowy.
A jako, że wakacje kojarzą się z lodami, tort lodowy sprawdzi się tu doskonale.
Taki tort lodowy przygotować możecie także na wiele innych okazji. To dobra propozycja na niebanalny tort urodzinowy lub inną wyjątkową okazję.
Zamiast batonów Snickers śmiało możecie dodać letnie owoce, np. maliny. Jeśli zaś wolicie coś jeszcze bardziej owocowego, zamieńcie lody waniliowy/śmietankowe na lody owocowe. Z kolei, jeśli jesteście fanami mocnych smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z LODAMI
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- 6 jajek
- 100 g czekolady deserowej
- 70 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 1,5 litra lodów waniliowych lub śmietankowych
- sos czekoladowy
- 3 batony Snickers
Przygotowanie tortu z lodami
1. Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość.
Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty.
2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut przed przekładaniem tortu.
Batony pokroić w nieduże kawałki.
3. Pierwszy z blatów czekoladowego biszkoptu umieścić w zamkniętej tortownicy. Na biszkopt wyłożyć połowę lodów, polać sosem czekoladowym i posypać częścią pokrojonych Snickersów.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym, wyłożyć pozostałe lody, polać sosem czekoladowym, posypać kawałkami batonów i przykryć ostatnim blatem.
Tak przygotowany tort wstawić do zamrażarki.
4. Przed podaniem wierzch tortu polać sosem czekoladowym i posypać kawałkami Snickersów.
Smacznego !