Tort truskawkowy
Z myslą o dniu Matki przygotowałam ten uroczo efektowny tort truskawkowy z żelowymi serduszkami.
Torcik obłędnie przepyszny na makowo-migdałowym biszkopcie z truskawkową masą smietanową i świeżymi truskawkami. Przygotujcie taki tort dla mamy, a na pewno będzie mile zaskoczona.
Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich Mam w kraju i za granicą !
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj /osobno białka i żółtka/
- 175 g drobnego cukru
- 85 g mąki tortowej lub semoliny
- 25 g zmielonych migdałów
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka suchego maku
Składniki na masę:
- 400 g świeżych truskawek
- 200 g cukru pudru
- 700 ml smietany kremówki 30%
- 4 łyżeczki gelatine lub 3 pełne łyżki galaretki truskawkowej
- 6 łyżeczek dżemu truskawkowego lub 8 szt. żelowych serduszek
- cukier puder do posypania
- połówki truskawek do dekoracji
Wykonanie ciasta:
- Żółtka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę.
- Dodać sok i drobno startą skórkę z cytryny.
- Makę lub semoline wymieszać ze zmielonymi migdałami, makiem i dodać do utartej masy.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i na koniec dodać na dwa razy.
- Delikatnie wymieszać.
- Formę kwadratową o wymiarach 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Przełożyć do formy, wyrównać wierzch.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Zimny biszkopt przekroić w poziomie na dwa równe blaty.
- Formę, w której był pieczony biszkopt umyć, wysuszyć i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód wyłożyć jeden blat i ułożyć w około połówki truskawek.
- Dodać masę truskawkową i przykryć drugim blatem ciasta, w którym wykroić kształty małych serduszek, posypać cukrem pudrem.
- Następnie wypełnić otwory żelowymi serduszkami lub dżemem truskawkowym.
- Na wierzchu ułożyć w około połówki świeżych truskawek, można udekorować listkami mięty.
- Przed podaniem schłodzić.
Wykonanie masy truskawkowej:
- Truskawki umyć i rozdrobnić w blenderze lub malakserze, przetrzeć przez sito.
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno i zmiksować z przetartymi truskawkami.
- Galaretkę truskawkową wymieszać w 200 ml gorącej wody i wystudzoną dodać do masy lub żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody i letnią dodać do masy.
- Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Smacznego ?
na podstawie przepisu: BBC goodFood magazyn – z moimi zmianami.