Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Z myslą o dniu Matki przygotowałam ten uroczo efektowny tort truskawkowy z żelowymi serduszkami.

Torcik obłędnie przepyszny na makowo-migdałowym biszkopcie z truskawkową masą smietanową i świeżymi truskawkami. Przygotujcie taki tort dla mamy, a na pewno będzie mile zaskoczona.

Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich Mam w kraju i za granicą !

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj /osobno białka i żółtka/
  • 175 g drobnego cukru
  • 85 g mąki tortowej lub semoliny
  • 25 g zmielonych migdałów
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka suchego maku

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 200 g cukru pudru
  • 700 ml smietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki gelatine lub 3 pełne łyżki galaretki truskawkowej
  • 6 łyżeczek dżemu truskawkowego lub 8 szt. żelowych serduszek
  • cukier puder do posypania
  • połówki truskawek do dekoracji

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie ciasta:

  1. Żółtka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę.
  2. Dodać sok i drobno startą skórkę z cytryny.
  3. Makę lub semoline wymieszać ze zmielonymi migdałami, makiem i dodać do utartej masy.
  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i na koniec dodać na dwa razy.
  5. Delikatnie wymieszać.
  6. Formę kwadratową o wymiarach 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  7. Przełożyć do formy, wyrównać wierzch.
  8. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  10. Zimny biszkopt przekroić w poziomie na dwa równe blaty.
  11. Formę, w której był pieczony biszkopt umyć, wysuszyć i wyłożyć papierem do pieczenia.
  12. Na spód wyłożyć jeden blat i ułożyć w około połówki truskawek.
  13. Dodać masę truskawkową i przykryć drugim blatem ciasta, w którym wykroić kształty małych serduszek, posypać cukrem pudrem.
  14. Następnie wypełnić otwory żelowymi serduszkami lub dżemem truskawkowym.
  15. Na wierzchu ułożyć w około połówki świeżych truskawek, można udekorować listkami mięty.
  16. Przed podaniem schłodzić.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie masy truskawkowej:

  1. Truskawki umyć i rozdrobnić w blenderze lub malakserze, przetrzeć przez sito.
  2. Smietanę z cukrem ubić na sztywno i zmiksować z przetartymi truskawkami.
  3. Galaretkę truskawkową wymieszać w 200 ml gorącej wody i wystudzoną dodać do masy lub żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody i letnią dodać do masy.
  4. Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Smacznego ?

na podstawie przepisu: BBC goodFood magazyn – z moimi zmianami.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów