Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Jest świetnym rozwiązaniem na kolację z przyjaciółmi ponieważ równie dobrze smakuje zarówno od razu po upieczeniu jak i na zimno czy odgrzana następnego dnia.
Łososiowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem kruche ciasto z wędzonym łososiem oraz pastą z awokado - bazowym guacamole, które namiętnie stosuję też w kanapkach. Dodatek kaparów i szalotki świetnie uzupełnia danie które bez nich może być lekko mdłe. Bardzo przyjemna wytrawna przystawka
tartaletki z karmelizowaną cebulą w swobodnej interpretacji. Na kruchym maślanym spodzie i w towarzystwie delikatnego serka koziego. W oryginalnej wersji użyto sera owczego przypieczonego solidnie z góry, ja zdecydowałem się na lżejszą wersję z serkiem o bardziej płynnej konsystencji.
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.
Babeczki z kruchego, korzennego ciasta z kremem z sera ricotta i dodatkiem świeżych fig…Korzystam maksymalnie jak mogę z dobrodziejstw tego cudownego owocu, niedługo przyjdzie mi znów czekać na niego pełen rok… Sądzę jednak, że te babeczki będą równie wspaniałe z innymi owocami np. brzoskwiniami z puszki. Naprawdę przepyszny i rozpływający się w ustach deser. Idealny na jesienną pluchę.
Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba
Przygotowanie tarty zaczynamy od zagniecenia składników. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tart. Wsadzamy do lodówki na ok. 1h...
Co prawda za oknami wciąż zima i pewnie w tegoroczny Lany Poniedziałek urządzimy wojnę na śnieżki, ale kto by się tym przejmował gdy na stole czeka taka tarta. Lekko słodka, dzięki dojrzałym, suszonym pomidorom, jest naprawdę doskonałą propozycją na wielkanocne śniadanie.
Ciesząca oko i podniebienie delikatna tarta z łososiem, młodą cebulką i blanszowanymi migdałami doskonała na wielkanocny stół. Niezwykle lekka i pożywna świetnie sprawdzi się przed bardziej kalorycznymi i tłustymi potrawami, które czekają na nas w nadchodzące święta
Maj rozpoczynam słodką propozycją, do której wykorzystałam to co było akurat pod ręką. Spód tarty owsiany i chrupiący, wykorzystałam słodycz daktyli, stąd samo ciasto ma niewiele cukru. Całość dopełnił kwaskowy posmak dżemu z czarnej porzeczki i delikatnie słona masa serowa.
Tarta, którą na próbę zrobiłam z połowy porcji, troszkę odjęłam, troszkę dodałam i podam już z naszymi zmianami. W przepisie ubija się pozostałą pianę z białek i tworzy wzór kratki na cieście, wcześniej posypując ją orzechami, ja ją pominęłam;)