Tarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić?
Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...
Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach. Dzisiaj propozycja na słodką, lekką, iście letnią tartę.
Tarty wytrawne mogłabym jeść codziennie, jedyną przeszkodą i powodem dla którego bywają u mnie sporadycznie jest to, że przygotowanie kruchego ciasta jest dla mnie zbyt czasochłonne i wiąże się z większym bałaganem w kuchni. Kiedy jednak mam dużo wolnego czasu, spokojnie mogę sobie pozwolić na to co zechcę. Tak więc wczoraj była tarta ♥...
Na rynku i warzywniakach pojawił się końcu świeży groszek cukrowy. Chwili się nie zastanawiałam co z nim zrobić: tartę! Tartę z zielonym groszkiem i ricottą robiłam po raz pierwszy w zeszłym roku i była naprawdę wspaniała. Kruche ciasto, słodki groszek i delikatne nadzienie z ricotty. Dla mnie tarta doskonała!
Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie ciasta francuskiego (podstawowa zasada - nie robić zakupów na głodniaka ! ;) ). Do tego dołączyłam paczkę pieczarek. Bez żadnego konkretnego planu. W domu zaczęłam się zastanawiać, co dobrego mogę z nich wyczarować. Padło na tartę - z ciasta francuskiego jeszcze jej nie robiłam.
Pyszny i zdrowy. Bezmięsny, lecz nadzwyczaj sycący. A do tego kolorowy – quiche! Quiche, czyli placek na kruchym spodzie, z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą. Umnie zamiast śmietany – jogurt. A w roli nadzienia wystąpił bób i pieczona papryka.
Dawno nie robiłam tarty na obiad, dlatego korzystając z pełni pomidorowego sezonu, upiekłam tartę rodem z Prowansji. Kozi ser, świeża szałwia i rozmaryn sprawiają, że jej smak jest niezwykle intensywny i cudownie śródziemnomorski. Zakochaliśmy się w tej tarcie ;)
Dzisiejsza tarta, niezwykle aromatyczna, z mocno orzechowym, kruchym spodem, słodkim, serowym nadzieniem i dużą ilością soczystych śliwek na wierzchu. Połączenie śliwek, orzechów i sera uważam za idealne:)
Dzisiejsza tarta, to już taki lekki powiew jesieni - moje ukochane, aromatyczne kurki, lekko słona feta i idealnie podkreślające smak całości - kapary. Niebo w gębie! Z takim zestawem smakowym, żadna zimna zima mi nie straszna;)
Jesienna tarta ze śliwkami z dodatkiem migdałów i skórki cytrynowej. Słodka tarta idealna na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty... Tarta jest prosta, a za to smak jest powalający :-)
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina’a jak przystało na klasykę gatunku jest delikatna i oczywiście kwaskowa. Niestety zgodnie z sugestią autora najlepiej ją spożyć pierwszego dnia, bo drugiego zaczyna pękać…. Wiem coś o tym, bo drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)