Tarta z rabarbarem i kremem Patissiere
Tarta, to niewątpliwie lubiane ciasto, które można przyrządzać z różnymi owocami i kremami. Tak więc przyszedł czas na rabarbar, który tutaj swietnie pasuje, zanurzony w przepysznym francuskim kremie smakuje bardzo wyjątkowo i przepysznie.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 120 g zimnego masła
- 50 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 żółtko
Składniki na krem Patissiere:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 125 g drobnego cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka pasty waniliowej
oraz:
- 450 g rabarbaru
- 160 g cukru
- 100 ml wody
- 1 laska cynamonu
- kilka gwiazdek anyżu
Wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiać, dodać mączkę migdałową, cukier, sól i masło, wszystko dokładnie połączyć.
- Do sypkiej mieszaniny dodać żółtko, wymieszać i zagnieść ciasto.
- Zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Formę do tarty wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować i wyłożyć ciasto.
- Nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
- Następnie odstawić do wystudzenia.
- Zółtka z cukrem i wanilią utrzeć na jasną kremową masę.
- Mleko zagotować i wlewać cienkim strumieniem do utartej masy, nie przerywając ucierania.
- Ponownie przelać do czystego rondla i mieszać do zgęstnienia.
- Odstawić do przestudzenia /nie całkowitego/ i przełożyć na upieczoną tarte.
- Rabarbar pokroić na cienkie paski o długości odpowiadającej szerekosci formy do tarty.
- Wymieszać z cukrem, cynamonem, anyżem i wodą i zapiec w piekarniku lub w naczyniu do zmiękczenia.
- Miękkie paski rabarbaru ułożyć na kremie Patissiere.
- Skropić pozostałym sokiem z pieczenia.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego !
autor: Samantha