Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Co jakiś czas ją robię. Lubimy tarty. Lubimy szpinak i suszone pomidory.
Tarta ze szpinakiem
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
120 g masła
sól
5 łyżek zimnej wody
masło do wysmarowania 28 centymetrowej formy
Farsz:
1-2 torebki mrożonego szpinaku
ok. 200 g żółtej mozarelli
4 jaja
3 łyżki pszennej mąki
1 ząbek czosnku lub więcej
2 łyżki gęstej śmietany
trochę startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz, ew. łyżeczka cukru
3 łyżki masła
Mąkę mieszam z solą, wkrajam zimne masło, dolewam wodę, zagniatam ciasto. Wkładam na pół godziny do lodówki.
W garnku rozpuszczam 2 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam rozmrożony, odcedzony szpinak. Podgrzewam go mieszając. Zdejmuję z ognia i dosypuję połowę sera, startego. Dodaję jajka, śmietanę, mąkę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Mieszam i podgrzewam przez parę minut.
Formę smaruję masłem. Wypełniam ją ciastem. Nakłuwam je widelcem. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekam, aż ciasto będzie suche. Wyjmuję z piekarnika i nakładam na nie farsz. Wierzch posypuję pozostałą połową sera. Kładę w kilku miejscach kawałeczki masła. Wkładam do piekarnika i piekę przez ok. pół godziny.
Podaję z suszonymi pomidorami na wierzchu.