Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Co jakiś czas ją robię. Lubimy tarty. Lubimy szpinak i suszone pomidory.

Zdjęcie - Tarta ze szpinakiem i suszonymi  pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szpinakiem i suszonymi  pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta ze szpinakiem

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki

120 g masła

sól

5 łyżek zimnej wody

masło do wysmarowania 28 centymetrowej formy

Farsz:

1-2 torebki mrożonego szpinaku

ok. 200 g żółtej mozarelli

4 jaja

3 łyżki pszennej mąki

1 ząbek czosnku lub więcej

2 łyżki gęstej śmietany

trochę startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz, ew. łyżeczka cukru

3 łyżki masła

Mąkę mieszam z solą, wkrajam zimne masło, dolewam wodę, zagniatam ciasto.  Wkładam na pół godziny do lodówki.

W garnku rozpuszczam 2 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam rozmrożony,  odcedzony szpinak. Podgrzewam go mieszając. Zdejmuję z ognia i dosypuję połowę sera, startego. Dodaję jajka, śmietanę, mąkę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Mieszam i podgrzewam przez parę minut.

Formę smaruję masłem. Wypełniam ją ciastem. Nakłuwam je widelcem. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekam, aż ciasto będzie suche. Wyjmuję z piekarnika i nakładam na nie farsz. Wierzch posypuję pozostałą połową sera. Kładę w kilku miejscach kawałeczki masła. Wkładam do piekarnika i piekę przez ok. pół godziny.

Podaję z suszonymi pomidorami na wierzchu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy