Owsiano serowa tarta z czarnymi porzeczkami i daktylami
Maj rozpoczynam słodką propozycją, do której wykorzystałam to co było akurat pod ręką.
Spód tarty owsiany i chrupiący, wykorzystałam słodycz daktyli, stąd samo ciasto ma niewiele cukru. Całość dopełnił kwaskowy posmak dżemu z czarnej porzeczki i delikatnie słona masa serowa.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Spód tarty owsiany i chrupiący, wykorzystałam słodycz daktyli, stąd samo ciasto ma niewiele cukru. Całość dopełnił kwaskowy posmak dżemu z czarnej porzeczki i delikatnie słona masa serowa.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 90 g mąki owsianej
- 70 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 70 g zimnego masła
- 3 jajka
- 300 g serka philadelpia
- 3 jajka
- 50 g cukru pudru
- 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- około 20 daktyli
Przygotowanie:
- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, może być klejące, ale nie dodawajcie więcej mąki takie ma pozostać, wyłożyć nim dokładnie formę na tartę (ja zawsze delikatnie smaruję formę masłem)
- włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej 30-40 minut
- w tym czasie pokroić daktyle na 3-4 paseczki i przygotować serową masę
- jajka ubić z cukrem pudrem na bialą masę, dodać serek, wymieszać
- na schłodzoną tartę wyłożyć i równo rozsmarować dżem porzeczkowy, wylać delikatnie serową masę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 30 minut
- po tym czasie, wyłożyć pokrojone daktyle, dopiec jeszcze z 10 minut i gotowe
- zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, przynajmniej 1-2 godziny
- ja z wierzchu na gorące ciasto polałam jeszcze sos porzeczkowy, który zrobiłam z soku porzeczkowego
Smacznego;)