Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką

Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką
Z reguły lubię to, że M. nie naciska co chce zjeść, że praktycznie wszystko Mu smakuje co wyjdzie spod moich rąk. Są jednak takie chwile, głównie okres świąteczny, kiedy chciałabym, żeby mi powiedział, co tak bardzo, bardzo chce, o czym myśli, że nie może tego zabraknąć na stole, a tu nic... Sama sięgam wtedy w głębię swoich kulinarnych pragnień i gotuję, piekę to na co ja mam ochotę....

Na szczęście synek to potrafi mówić co chce, o czym wręcz marzy, żeby zjeść - troszkę to ograniczone marzenia - bardzo monotematyczne, ale są i to jest najważniejsze!

Wracając do tarty, zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach.
Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.

Zdjęcie - Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 160 ml wody

  • 6 pomidorów
  • około 150-200 g szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g startego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • mąkę kukurydzianą, wodę i sól mieszamy w jednym naczyniu, tworzymy kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • po tym czasie dodajemy jajko i mąkę pszenną i wyrabiamy na gładkie ciasto
  • ciasto można rozwałkować, albo jak ja urywać kawałek po kawałku i układać w formie do tarty, razem z brzegami
  • ciasto podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni
  • pomidory myjemy (można sparzyć i zdjąć skórkę, ale bałam się, że za dużo soku puszczą i tarta będzie mokra), kroimy na połówki
  • mozzarellę kroimy w plasterki, szynkę w kostkę
  • jajka mieszkamy z mlekiem , doprawiamy solą i pieprzem
  • układamy na podpieczonej tarcie pomidory, pomiędzy nimi mozzarellę, do środka
  • układamy pokrojoną szynkę

Zdjęcie - Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zalewamy masą jajeczną, posypujemy serem i czosnkiem niedźwiedzim
  • wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej w 180 stopniach około 20-25 minut, aż sery sie rozpuszczą

Zdjęcie - Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)




Kategorie przepisów