Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką

Z reguły lubię to, że M. nie naciska co chce zjeść, że praktycznie wszystko Mu smakuje co wyjdzie spod moich rąk. Są jednak takie chwile, głównie okres świąteczny, kiedy chciałabym, żeby mi powiedział, co tak bardzo, bardzo chce, o czym myśli, że nie może tego zabraknąć na stole, a tu nic... Sama sięgam wtedy w głębię swoich kulinarnych pragnień i gotuję, piekę to na co ja mam ochotę....

Na szczęście synek to potrafi mówić co chce, o czym wręcz marzy, żeby zjeść - troszkę to ograniczone marzenia - bardzo monotematyczne, ale są i to jest najważniejsze!

Wracając do tarty, zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach.
Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.

Zdjęcie - Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 160 ml wody

  • 6 pomidorów
  • około 150-200 g szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g startego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • mąkę kukurydzianą, wodę i sól mieszamy w jednym naczyniu, tworzymy kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • po tym czasie dodajemy jajko i mąkę pszenną i wyrabiamy na gładkie ciasto
  • ciasto można rozwałkować, albo jak ja urywać kawałek po kawałku i układać w formie do tarty, razem z brzegami
  • ciasto podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni
  • pomidory myjemy (można sparzyć i zdjąć skórkę, ale bałam się, że za dużo soku puszczą i tarta będzie mokra), kroimy na połówki
  • mozzarellę kroimy w plasterki, szynkę w kostkę
  • jajka mieszkamy z mlekiem , doprawiamy solą i pieprzem
  • układamy na podpieczonej tarcie pomidory, pomiędzy nimi mozzarellę, do środka
  • układamy pokrojoną szynkę

Zdjęcie - Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zalewamy masą jajeczną, posypujemy serem i czosnkiem niedźwiedzim
  • wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej w 180 stopniach około 20-25 minut, aż sery sie rozpuszczą

Zdjęcie - Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)




Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)

Lody porzeczkowo-malinowe (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cappuccino z kokosem

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem
2

Naleśniki z twarożkowo-ziołowy…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą
1

Sałatka z roszponką, groszkiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą krakowską
2

Quesadilla z serem, pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mini kanapeczki z bagietki
1

Mini kanapeczki z bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brukselka curry – szybka i smaczna
2

Brukselka curry – szybka i sma…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy