Tarta z czarnymi oliwkami, tuńczykiem i pietruszką
W głowie mi się nie mieściło, że są osoby, które nie lubią tuńczyka i pietruszki, a ich życie pozbawione czarnych oliwek wcale nie było by smutniejsze i mniej smaczne.
Teraz jednak już o tym wiem, więc jeśli planowalibyście przyrządzić to cudo dla swojego gościa, proponuję najpierw zadzwonić i upewnić się czy aby na pewno nie należy do tych osób.
Mój należał, ale tartę (na szczęście!) zjadł ze smakiem.
Składniki (śr. 29cm): Ciasto 250g mąki krupczatki (pszennej), 150g masła pokrojonego w drobną kosteczkę, łyżeczka soli, jajko, 1 łyżka mleka,
Farsz: 2 jajka, 200g śmietany, sól morska, pieprz kolorowy, 3 ząbki czosnku, duża puszka tuńczyka w oleju, czarne oliwki, natka pietruszki, odrobina sera typu włoskiego
Przygotowanie tarty zaczynamy od zagniecenia składników. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tart. Wsadzamy do lodówki na ok. 1h.
Śmietanę mieszamy z jajkami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wylewamy na schłodzone ciasto. Następnie układamy odsączone kawałki tuńczyka, oliwki oraz posiekaną pietruszkę i pokrojone plasterki sera.
Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 40-45 minut.