Tarta z łososiem i młodą cebulką
Ciesząca oko i podniebienie delikatna tarta z łososiem, młodą cebulką i blanszowanymi migdałami doskonała na wielkanocny stół. Niezwykle lekka i pożywna świetnie sprawdzi się przed bardziej kalorycznymi i tłustymi potrawami, które czekają na nas w nadchodzące święta, a których propozycje już wkrótce na blogu.
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 żółtko
- ok. 4 łyżek wody
- 100 g łososia wędzonego
- 3 młode cebulki ze szczypiorkiem
- 100 g śmietanki 30%
- 50 g mozzarelli
- 50 g oscypka
- garść migdałów blanszowanych
Ciasto wyrobić z czterech pierwszych składników, dodawać po łyżce wody i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie zwarte. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Piec nagrzać do 180 stopni. Formę na tartę wyłożyć schłodzonym ciastem. Ponakłuwać, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto, aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15 min., następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 min.
Na podpieczoną tartę wyłożyć pokrojonego łososia, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem (kilka pędów zostawić w całości do dekoracji). Śmietanę wymieszać z jajkami i startymi serami. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć masę serową na wierzch tarty. Ozdobić szczypiorkiem oraz migdałami.
Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40 min.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));