Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami
„Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba.
Do zamarynowania sera użyłam nowego produktu ZT „Kruszwica” oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii i czosnku. Poeksperymentowałam również z ciastem na tarteletki i po raz pierwszy zrobiłam kruche ciasto z olejem, tym razem był to olej Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Cała linia składa się z czterech produktów i nosi nazwę Kujawski ze smakiem. Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”."
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami (przepis autorski)
Składniki na 6szt.
Ciasto:
130g mąki pszennej
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
50ml oleju kujawskiego z czosnkiem, pomidorami i bazylią
1 łyżka śmietany
1 łyżka zimnej wody
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Do zamarynowania sera:
125ml oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią
100g sera typu feta
Dodatki:
suszone pomidory
czarne oliwki
marynowany czosnek
świeża bazylia
Trzy dni wcześniej zamarynuj ser. Pokrój go w kostkę o boku 1cm . Wlej do słoika trochę oleju na dno. Wrzuć delikatnie kostki sera. Zalej pozostałym olejem. Ser musi być całkowicie przykryty. Odstaw w chłodne miejsce na 3 dni.
Ciasto:
Wymieszaj oba rodzaje mąki z solą i pieprzem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4mm. Wykrój sześć krążków o średnicy 11cm. Foremki do tarteletek o śr. 10cm posmaruj masłem. Wylep przygotowanymi krążkami ciasta. Przykryj każdą kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piecz 15minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudź na kracie kuchennej.
Do każdej tarteletki wkładaj po kilka kostek marynowanej fety, 3-4 czarne oliwki i paseczki suszonych pomidorów. Posyp posiekanym marynowanym czosnkiem. Udekoruj świeżą bazylią.