Tarta z suszonymi pomidorami, gotowanym jajkiem i kurczakiem

Tarta z suszonymi pomidorami, gotowanym jajkiem i  kurczakiem

Kochani!

Co prawda za oknami wciąż zima i pewnie w tegoroczny Lany Poniedziałek urządzimy wojnę na śnieżki, ale kto by się tym przejmował gdy na stole czeka taka tarta. Lekko słodka, dzięki dojrzałym, suszonym pomidorom, jest naprawdę doskonałą propozycją na wielkanocne śniadanie. Przepis autorski.

Składniki (na 4-6 osób):

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 + 3 surowe jajka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 30 g startego parmezanu

 Z mąki, margaryny Palma z Kruszwicy, 1 jajka, wody oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy na co najmniej godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, a następnie wykładamy ją ciastem. Na ciasto wysypujemy fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony (już bez obciążników) spód wykładamy posiekane jajka, pomidory oraz kurczaka. W miseczce rozbijamy 3 jajka ze śmietanką i tak przygotowaną mieszanką polewamy tartę, a następnie posypujemy parmezanem. Całość ponownie zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Tarta z suszonymi pomidorami, gotowanym jajkiem i  kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Kategorie przepisów