Tarta z gruszkami i orzechową kruszonką
Przepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:)
Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować.
SKŁADNIKI:
ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
Kruszonka:
1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych)
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
50 g masła
4 duże twarde gruszki
Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście.
kruszonka: W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki.
Przygotowana kruszonka posyp ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut – do złotego koloru. Ja piekłam na termoobiegu.