Korzenne babeczki z figami i kremem mascarpone

Korzenne babeczki z figami i kremem mascarpone

Zdjęcie - Korzenne babeczki z figami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki z kruchego, korzennego ciasta z kremem z sera ricotta i dodatkiem świeżych fig…Korzystam maksymalnie jak mogę z dobrodziejstw tego cudownego owocu, niedługo przyjdzie mi znów czekać na niego pełen rok… Sądzę jednak, że te babeczki będą równie wspaniałe z innymi owocami np. brzoskwiniami z puszki.
Naprawdę przepyszny i rozpływający się w ustach deser. Idealny na jesienną pluchę.

SKŁADNIKI na 8 dużych tartaletek:
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem:
250 g ricotty
100 g śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru

4 -5 świeżych fig
parę kostek mlecznej czekolady

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniataj razem na elastyczne i jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 0,5 cm placek i wylep nim foremki do babeczek.
babeczki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Studzimy.
Krem:
śmietankę ubij na sztywno. Ricottę przełóż do miseczki i dokładnie zmiksuj z cukrem pudrem. Powoli dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu.
Na ostudzone babeczki przełóż krem z ricotty. Na krem zetrzyj na tarce o małych oczkach kostki czekolady. Udekoruj figami.
Schłodź przez kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO!

Zdjęcie - Korzenne babeczki z figami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów