Tartaletki z winogronami i gorgonzolą.

Tartaletki z winogronami i gorgonzolą.

Coś ta wiosna jednak poszła okrężną drogą… Miałam iść zrobić zdjęcia do nowego dowodu, a obudziłam się z zakatarzonym  nosem. Wolałabym chyba nie uwieczniać się w takim stanie na kolejną dekadę…

Za to tartaletki uwieczniałam z radością. Cieszyły się ogromną popularnością wśród gości, których miałam przyjemność nimi częstować. Ta niecodzienna na pozór kombinacja smaków sprawdziła się wyśmienicie – kremowy ser, idealnie kruche ciasto i soczyste, słodkie winogrona. Wszystko razem stworzyło idealną kompozycję. Idealną zarówno bez okazji, jak i od święta, niezależnie od tego, co się świętuje…

Zdjęcie - Tartaletki z winogronami i gorgonzolą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(na 10-12 sztuk)

ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany

nadzienie:

  • 200 gorgonzoli
  • 1 średni por
  • ok 200g różowych winogron
  • 3 jajka
  • 200ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz/sól
  • 1/2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, nie zagniatając go zbyt dokładnie i długo. Najwygodniej robić to w mikserze z funkcją pulse. Kruszonkę zebrać w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
  • Por umyć i pokroić. Udusić na maśle przez chwilę. Tylko tyle, by zmiękły.
  • Ser pokroić w drobną kostkę.
  • Winogrona przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Jajka połączyć z mlekiem, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i połączyć trzepaczką.
  • Foremki lekko natłuścić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Rozwałkować lub wykleić foremki zachowując wyższe brzegi.
  • Na dno każdej tartaletki układać por, porcję winogron i sera. Zalać masą jajeczną.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, na złoty kolor.

Smacznego!

Zdjęcie - Tartaletki z winogronami i gorgonzolą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów