Tartaletki z łososiem i awokado
Łososiowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem kruche ciasto z wędzonym łososiem oraz pastą z awokado - bazowym guacamole, które namiętnie stosuję też w kanapkach. Dodatek kaparów i szalotki świetnie uzupełnia danie które bez nich może być lekko mdłe. Bardzo przyjemna wytrawna przystawka, polecam.
- 200g łososia wędzonego
- 2 awokado
- 3 łyżki kaparów
- 3 szalotki
- 200g masła
- 50ml mleka
- 250g mąki
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Masło utrzeć, dodając stopniowo mleko z 1 płaską łyżeczką soli, dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Spłaszczoną kulę ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć foremki ciastem. Piec rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Foremki z ciastem dociążyć i piec 10 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie zapiekać kolejne 15 minut (lub do zrumienienia ciasta).
Awokado obrać i usunąć pestki, widelcem zmiażdzyć miąższ i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Wmieszać posiekane kapary i szalotki. Łososia pokroić w małe plastry. Lekko zestudzone tartaletki wykładać nadzieniem.