Ach i och - tyle w temacie jej smaku. Wyglądu chyba też :) Krucha, delikatna tarta migdałowa wypełniona aksamitnymi serami z nutką miodu. Soczyste, słodziutkie truskawki wieńczą dzieło.
Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie ciasta francuskiego (podstawowa zasada - nie robić zakupów na głodniaka ! ;) ). Do tego dołączyłam paczkę pieczarek. Bez żadnego konkretnego planu. W domu zaczęłam się zastanawiać, co dobrego mogę z nich wyczarować. Padło na tartę - z ciasta francuskiego jeszcze jej nie robiłam.
Pyszny i zdrowy. Bezmięsny, lecz nadzwyczaj sycący. A do tego kolorowy – quiche! Quiche, czyli placek na kruchym spodzie, z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą. Umnie zamiast śmietany – jogurt. A w roli nadzienia wystąpił bób i pieczona papryka.
Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam
Dzisiejsza tarta, to już taki lekki powiew jesieni - moje ukochane, aromatyczne kurki, lekko słona feta i idealnie podkreślające smak całości - kapary. Niebo w gębie! Z takim zestawem smakowym, żadna zimna zima mi nie straszna;)
Podobają mi się przepisy z zastosowaniem kaszy jaglanej, (...) Na pierwszy rzut poszła tarta z jaglanym kremem, ale sporo pozmieniałam (...). Efekt był świetny.
Czosnek siekamy w cienkie płatki i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy 2 garści szpinaku by liście odrobinę zmniejszyły objętość. Tak przygotowany szpinak z czosnkiem wykładamy na schłodzone ciasto...
Proste nie znaczy bez smaku. Czasami prostotą i minimalizmem w użyciu składników można wyczarować wspaniałe danie – wizualnie i smakowo. Uwielbiam figi świeże, suszone w miodzie czy pieczone, dlatego ta kombinacja przypadła mi do gustu – ser pleśniowy, szynka parmeńska i figa, zapieczone na cieście francuskim.
Po tym, jak kilka dni temu przygotowałam, coś mnie tknęło, żeby podobny do pierowego farsz przygotować do tart. Doprawiłam go dodatkowo koperkiem oraz szczypiorem, co okazało się pomysłem lepszym niż dobry, bo tarta udała się znakomicie!
Natrzeć kurczaka oliwą, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut, a następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Podzielić brokuła na różyczki i odsączyć kukurydzę z puszki, a następnie połowę kukurydzy (125 g) zmiksować na jednolitą masę...
Upieczone i przestudzone spody do tarty wypełniłam masą czekoladową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Jeśli ciasto podczas pieczenia zacznie pękać albo zaczną powstawać bąble - trzeba je szybko wyciągnąć. W moim piekarniku wystarczy właśnie 20 minut na 180 stopniach.