Tarta z malinami
Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam
Tarta z malinamiSkładniki:
Spód:
- 150 g ciastek digestive
- 75 g masła
Krem:
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 40 g mąki
- cukier waniliowy
- 250 ml mleka
Dodatkowo:
- maliny
- 1 galaretka malinowa
1. Ciastka rozkruszamy na drobne okruszki (zobacz np. tutaj: http://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) i mieszamy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę do ścianek. Włożyć tortownicę do lodówki na około pół godziny.
2. Żółtka dobrze wymieszać z cukrem aż zrobią się puszyste. Dodać mąkę i wszystko wymieszać. Mleko z cukrem waniliowym prawie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i stopniowo dolewać do masy jajecznej ciągle mieszając. Po wymieszaniu wlać do czystego rondelka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając – najlepiej trzepaczką. Gotować około 2 minut aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.
3.Na wierzch wyłożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką.
Smacznego
Drukuj / PDF