Tarta ze szpinakiem, serem blue i migdałowymi płatkami
Popołudniowe godziny zajęć pozwalają nie tylko się wyspać, ale również pozwalają na przygotowanie i zjedzenie przed wyjściem na uczelnie tarty. Ja wykorzystuję szczególnie pierwszą możliwość, ale i druga nie pozostaje mi obojętna. Dzięki temu w miniony czwartek przygotowałam tartę ze szpinakiem, pleśniowym serem i migdałami.
Składniki (śr. 24cm):
Ciasto 150g mąki pszennej, 75g masła, jajko, odrobina soli
Środek 150g śmietany 18%, 2 jajka, 3 garście szpinaku baby, 3 ząbki czosnku, 100g sera pleśniowy blue, garść płatków migdałowych, sól pieprz, odrobina oliwy z oliwek
Zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujmy je i wykładamy nim formę do tarty. Następnie wkładamy formę z ciastem do lodówki na ok. 1h.
Czosnek siekamy w cienkie płatki i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy 2 garści szpinaku by liście odrobinę zmniejszyły objętość. Tak przygotowany szpinak z czosnkiem wykładamy na schłodzone ciasto. W misce łączymy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Gotową masą zalewamy szpinak. Na wierzch rzucamy pozostałą garstkę liści. Ser pleśniowy kroimy w plasterki i rozrzucamy po wierzchu tarty, na koniec całość obsypujemy przyprażonymi płatkami migdałów.
Tartę pieczemy ok.25-30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180st C.