Tarta z porem i pieczarkami
Do tej pory jeśli robiłam tartę to na słodko. Jednak wytrawna wersja bardzo mnie kusiła więc w końcu nadszedł ten dzień kiedy odłożony do zrobienia przepis doczekał się realizacji. Wszystko jest tu idealne. Genialne kruche ciasto, lekko rozwarstwiające się niczym francuskie, zaskakujące połączenie pora z pieczarkami i ten sos. Całość smakuje tak wspaniale, że robiłam tę tartę 2 razy w ciągu tygodnia i bardzo ją wszystkim polecam.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)
- 2 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
- 3 pory
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- 200 g tartego, zółtego sera
- 2 żółtka
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.
Pory i pieczarki pokroić. Podsmażyć na maśle pieczarki, dodać pory. Przyprawić solą i pieprzem i dusić, aż woda odparuje. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto.
W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.
Smacznego:)