Tarta tatin (z ekspresowym ciastem kruchym)
Uważam, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, na dobry spód do pizzy, zawsze udające się bułeczki czy na kruche ciasto właśnie. To robi się naprawdę błyskawicznie, jest przy tym niezwykle delikatne i … kruche właśnie, bo to podstawa przecież.
Warunkiem uzyskania idealnego ciasta jest jednak zasada, by robić je błyskawicznie. Bez zbędnego mieszania, wygniatania i ogrzewania. Tylko wtedy zaskoczy nas swoją subtelną strukturą maślanego spodu.
Tarta tatin (z ekspresowym ciastem kruchym) Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 200 g
- cukier - 3 łyżki
- sól - duża szczypta
- woda - 3 łyżki
- masło - 80 g
- owoce
- jabłka - 6 szt
- cukier - 4 łyżki
- masło - 50 g
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sok z cytryny - ok. 1 łyżeczka
Mąkę, masło (pokrojone w kostkę), cukier i sól zmiksuj pulsacyjnie w malakserze, wystarczy kilkanaście obrotów ostrza. Wolno wlej zimną wodę, ponownie zmiksuj, aż drobne okruchy ciasta połączą się w większe grudki. Szybko zagnieć ciasto, rozwałkuj i odstaw w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzej masło z cukrem, smaż aż stanie się delikatnie brązowe. Dodaj pokrojone w ósemki (lub mniejsze kawałki) jabłka, dodaj cynamon i sok z cytryny, smaż kilka minut, aż sos stanie się gęsty. Przełóż je do foremki.
Na wierzchu owoców ułóż wcześniej rozwałkowane ciasto, dociśnij brzegi, usuń nadmiar ciasta z boków foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 40 minut. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut, po czym odwróć ciasto do góry dnem, przekładając na talerz tak, aby owoce znalazły się na wierzchu. Podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietanki.