„Ruska” tarta

„Ruska” tarta

Po tym, jak kilka dni temu przygotowałam, coś mnie tknęło, żeby podobny do pierowego farsz przygotować do tart.  Doprawiłam go dodatkowo koperkiem oraz szczypiorem, co okazało się pomysłem lepszym niż dobry, bo tarta udała się znakomicie!

Zdjęcie - „Ruska” tarta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasto i puszyste, delikatne nadzienie doskonale się uzupełniają. Na pewno wrócę do tego przepisu. I to nie raz!

Zdjęcie - „Ruska” tarta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - „Ruska” tarta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Ruska” tarta

Agata, 2 grudnia 2013

Zdjęcie - „Ruska” tarta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z mąki usyp kopczyk, włóż do niego posiekane w kostkę masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko. Połącz składniki. Wlej wodę i wymieszaj. Szybko wyrób ciasto odpychając od siebie kilka razy, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez minimum 30 min.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, wyłóż nim foremkę do tarty. Wstaw do lodówki na 20 min.

Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć. Dodaj twaróg (również rozdrobniony), wbij jajka, dodaj oba rodzaje śmietany i posiekane zioła. Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż stworzą jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Masę wyłóż na ciasto, wierzch skrop oliwą. Piecz w temp. 190 oC, ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zarmieni.

Kategorie przepisów