Tarta z serem pleśniowym, figami i szynką parmeńską
Proste nie znaczy bez smaku. Czasami prostotą i minimalizmem w użyciu składników można wyczarować wspaniałe danie – wizualnie i smakowo. Uwielbiam figi świeże, suszone w miodzie czy pieczone, dlatego ta kombinacja przypadła mi do gustu – ser pleśniowy, szynka parmeńska i figa, zapieczone na cieście francuskim. Jeśli ciasto francuskie pokroimy na mniejsze kawałki, możemy porcję takiej zapiekanki wziąć np. do pracy na drugie śniadanie. Ta tarta jest niesamowita!
Składniki:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
3 świeże figi
1 op. ok. 100g sera pleśniowego (gorgonzola, lazur itp.)
ser żółty w wiórkach albo mozzarella
100g szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Ciastem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub ciasto kroimy na kwadraty).
Na cieście zostawiamy margines ok. 1 cm z każdej strony i lekko nacinamy ciasto (nie do końca przecinając je). Kładziemy na cieście ser w wiórkach, na serze pokrojoną na długie plasterki szynkę parmeńską, na szynce pokrojony (pokruszony) ser pleśniowy.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 3 mm plasterki. Plasterki wykładamy na tartę i zapiekamy w 180 st. C ok. 20 minut.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z blog.Onet.pl
Przepis bierze udział w akcjach: