Tarta z owocami i kremem budyniowym
Z zamiłowania do prostoty - kolejna tarta w prostym wydaniu. Często do nich wracam, ponieważ robi się je szybko i pasują zawsze. Mam jeszcze nadzieję zrobić niebawem w wersji wytrawnej i sądzę, ze również podbije serca moich najbliższych, a także Wasze.
Banany, mandarynki, kiwi i do tego krem budyniowy - tarta rozkochała w sobie moich znajomych i teraz czas na Was.
Pozdrawiam gorąco! ;]
Co potrzebujemy:
Ciasto
1. Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej i
włożyć do lodówki. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa.
3. Na przestudzone ciasto wykładamy owoce (u mnie banany, mandarynki i kiwi) i dekorujemy kremem.
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła/margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 l mleka
- kostka masła/margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
1. Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej i
włożyć do lodówki. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa.
3. Na przestudzone ciasto wykładamy owoce (u mnie banany, mandarynki i kiwi) i dekorujemy kremem.