Tarta cebulowo serowa
Byłam dzisiaj wyjątkowo zajęta w kuchni, a jutro też będzie się działo…:) Oczekuję na przyjazd wyjątkowych Gości z Polski i chcę się należycie do tego przygotować… Mam zamiar przygotować się na tyle, żeby później jak najmniej czasu spędzać w kuchni a jak najwięcej z moimi Gośćmi. Oczywiście oprócz przygotowań kulinarnych mam już również plan zwiedzania…:) Na sobotę zaplanowałam zwiedzanie Oxsfordu z uwzględnieniem Christ Church w którym były kręcone sceny do Harry’ego Pottera. Na niedzielę spacer po St.Albans i wieczorem London by night. Poniedziałek prawdopodobnie Windsor. A w sobotę mecz Anglia-Polska na Wembley Niestety pogoda się pogorszyła, jest zimno i ma padać:( Ale i tak się bardzo cieszę i postaram się zrobić jakieś fotki A na razie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło…
Tarta cebulowo serowaSkładniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g chłodnego masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- około 30-50 ml zimnej wody
Farsz:
- 3 cebule
- 80 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 30-36%
- sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
- olej rzepakowy do smażenia
1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie o wymiarach……) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć papier i kulki/groch i dopiekać kolejne 10 minut.
2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy gaz i cebulę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskim. Mieszamy i przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut.
Smacznego
Drukuj / PDF