Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 brokuł (ok. 400 g)
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
1 puszka kukurydzy (250 g)
250 g piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy
30 g parmezanu
2 jajka
250 g śmietany 18%
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Natrzeć kurczaka oliwą, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut, a następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Podzielić brokuła na różyczki i odsączyć kukurydzę z puszki, a następnie połowę kukurydzy (125 g) zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać śmietanę, jajka z białkiem, parmezan, masę kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na nim pokrojonego kurczaka, różyczki brokuła, ziarna kukurydzy i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem posypać świeżym pokrojoną cebulą dymką i gotowe.