Uważam, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, na dobry spód do pizzy, zawsze udające się bułeczki czy na kruche ciasto właśnie. To robi się naprawdę błyskawicznie, jest przy tym niezwykle delikatne i … kruche właśnie, bo to podstawa przecież.
Dziś będzie słodko, bo czasami trzeba sobie osłodzić dzień. Może taki przepis powinnam zamieścić w poniedziałek, bo któż by nie chciał osłodzić sobie właśnie tego pierwszego dnia tygodnia, chyba przez większość z nas najbardziej nielubianego.
Tarta cytrynowa to klasyk wśród wypieków. Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam się w niej. Moje kubki smakowe zostały dopieszczone do granic możliwości.
Dla tych co kochają ten miesiąc tak jak ja mam dziś nietypowy tort urodzinowy. Tak na prawdę jest to pyszna tarta serowa z owocami, oczywiste jest, że są to pierwsze majowe truskawki.
Po pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)).
Do zrobienia nadzienia użyłam naprawdę dojrzałych brzoskwiń i truskawek (chciałam nadać farszowi ładny, różowawy kolor), do nich kilka malin, ale to tylko dlatego, że akurat kilka czekało w lodówce :)
Rok temu robiłam pyszne knedle nadziewane młodą kapustą i twarogiem. Pomyślałam sobie, że ten pyszny farsz można wykorzystać także na inne sposoby – na przykład użyć go do tarty.
Korzystając z lipcowego rarytasu, jakim są porzeczki prosto z ogródka rodziców, upiekłam ciasto z nimi w roli głównej. Krucha beza, kwaskowate porzeczki i słodki, ciasteczkowy spod doskonale do siebie pasują. Ciasto idealne na ciepłe, letnie popołudnia przy kawie :)
Nie ma tu tym razem ciasta, jest więc lekkostrawna, a pomodorki koktajlowe dodają tarcie kolorytu. Namawiam do wypróbowania tego tak prostego przepisu.