Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie)

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na to ciasto (czyli tą część, która jest wkoło owoców- ach, ta niejednoznaczność języka polskiego!) wzięłam jak mi się wydaje ze strony Joy the Baker, ale głowy nie dam. Najważniejsze jednak, że to kruche ciasto doskonałe! Szybkie w przygotowaniu, idealnie elastyczne. Pozostało kruche przez dwa dni, spód (mimo, że owoce były bardzo soczyste) upiekł się idealnie i nie nasiąkł.

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia nadzienia użyłam naprawdę dojrzałych brzoskwiń i truskawek (chciałam nadać farszowi ładny, różowawy kolor), do nich kilka malin, ale to tylko dlatego, że akurat kilka czekało w lodówce :)

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie)

Agata, 16 czerwca 2014

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 3/4 łyżeczki
  • masło - 80 g, zimne
  • woda - 7 łyżek, zimne
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • nadzienie
  • brzoskwinie - 8 szt
  • truskawki - ok. 10 szt
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • jajko - do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania

Kruche ciasto najbardziej lubię robić w malakserze. Wrzucam do misy mąkę, cukier, sól, ocet i masło. Miksuję pulsacyjnie dolewając w trakcie zimną wodą. Gdy powstałe okruchy można łatwo ze sobą połączyć, szybko formuję kulę i wkładam na godzinę do lodówki.

Brzoskwinie pokrój na ósemki, truskawki pozostaw całe, większe przekrój na pół. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Połowę ciasto rozwałkuj i wyklej nim dno naczynia do pieczenia. Na cieście ułóż owoce, na nich drugą, także rozwałkowaną część. Sklej brzegi. Posmaruj placek roztrzepanym jajkiem, możesz posypać dodatkowo łyżką cukru.

Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC, podawaj schłodzone.

Przepisy z tych kategorii

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
1

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy