Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie)

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na to ciasto (czyli tą część, która jest wkoło owoców- ach, ta niejednoznaczność języka polskiego!) wzięłam jak mi się wydaje ze strony Joy the Baker, ale głowy nie dam. Najważniejsze jednak, że to kruche ciasto doskonałe! Szybkie w przygotowaniu, idealnie elastyczne. Pozostało kruche przez dwa dni, spód (mimo, że owoce były bardzo soczyste) upiekł się idealnie i nie nasiąkł.

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia nadzienia użyłam naprawdę dojrzałych brzoskwiń i truskawek (chciałam nadać farszowi ładny, różowawy kolor), do nich kilka malin, ale to tylko dlatego, że akurat kilka czekało w lodówce :)

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie)

Agata, 16 czerwca 2014

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 3/4 łyżeczki
  • masło - 80 g, zimne
  • woda - 7 łyżek, zimne
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • nadzienie
  • brzoskwinie - 8 szt
  • truskawki - ok. 10 szt
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • jajko - do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania

Kruche ciasto najbardziej lubię robić w malakserze. Wrzucam do misy mąkę, cukier, sól, ocet i masło. Miksuję pulsacyjnie dolewając w trakcie zimną wodą. Gdy powstałe okruchy można łatwo ze sobą połączyć, szybko formuję kulę i wkładam na godzinę do lodówki.

Brzoskwinie pokrój na ósemki, truskawki pozostaw całe, większe przekrój na pół. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Połowę ciasto rozwałkuj i wyklej nim dno naczynia do pieczenia. Na cieście ułóż owoce, na nich drugą, także rozwałkowaną część. Sklej brzegi. Posmaruj placek roztrzepanym jajkiem, możesz posypać dodatkowo łyżką cukru.

Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC, podawaj schłodzone.

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
1

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sernik panna cotta z truskawkami
1

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
2

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto bez pieczenia podwójnie truskawkowe
3

Ciasto bez pieczenia podwójnie…

Beti Beti
kruche babeczki

Brownie z truskawkami i kremem
2

Brownie z truskawkami i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini serniczki mango z musem truskawkowym
1

Mini serniczki mango z musem t…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście