Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie)

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na to ciasto (czyli tą część, która jest wkoło owoców- ach, ta niejednoznaczność języka polskiego!) wzięłam jak mi się wydaje ze strony Joy the Baker, ale głowy nie dam. Najważniejsze jednak, że to kruche ciasto doskonałe! Szybkie w przygotowaniu, idealnie elastyczne. Pozostało kruche przez dwa dni, spód (mimo, że owoce były bardzo soczyste) upiekł się idealnie i nie nasiąkł.

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia nadzienia użyłam naprawdę dojrzałych brzoskwiń i truskawek (chciałam nadać farszowi ładny, różowawy kolor), do nich kilka malin, ale to tylko dlatego, że akurat kilka czekało w lodówce :)

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie)

Agata, 16 czerwca 2014

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z truskawkami (pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 3/4 łyżeczki
  • masło - 80 g, zimne
  • woda - 7 łyżek, zimne
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • nadzienie
  • brzoskwinie - 8 szt
  • truskawki - ok. 10 szt
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • jajko - do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania

Kruche ciasto najbardziej lubię robić w malakserze. Wrzucam do misy mąkę, cukier, sól, ocet i masło. Miksuję pulsacyjnie dolewając w trakcie zimną wodą. Gdy powstałe okruchy można łatwo ze sobą połączyć, szybko formuję kulę i wkładam na godzinę do lodówki.

Brzoskwinie pokrój na ósemki, truskawki pozostaw całe, większe przekrój na pół. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Połowę ciasto rozwałkuj i wyklej nim dno naczynia do pieczenia. Na cieście ułóż owoce, na nich drugą, także rozwałkowaną część. Sklej brzegi. Posmaruj placek roztrzepanym jajkiem, możesz posypać dodatkowo łyżką cukru.

Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC, podawaj schłodzone.

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sernik z sera warzonego
2

Sernik z sera warzonego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Brownie z morelami
1

Brownie z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik z brzoskwiniami - rewelacja
1

Sernik z brzoskwiniami - rewel…

Beti Beti
kruche babeczki

Wątróbka drobiowa z morelami i tymiankiem
2

Wątróbka drobiowa z morelami i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

Muffinki z brzoskwiniami i kru…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Curry z kurczakiem i morelami
1

Curry z kurczakiem i morelami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Budyń z ryżu i mleka kokosowego

Budyń z ryżu i mleka kokosoweg…

figmara figmara
figowe smaki