Letnia tarta jogurtowa
przepis:
.
To tarta na upalne, letnie dni, bo trzeba ją dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku.
.
Na spód tarty:
20 dag herbatników
15 dag masła
Masło roztopić.
Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.
Masę wyłożyć równomiernie na formę do tarty, dokładnie ubić.
Formę wstawić do zamrażalnika.
.
1 kubek (400 g) jogurtu naturalnego
200 ml oleju kokosowego
4-5 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
truskawki i borówki do przybrania
Olej kokosowy rozpuścić podgrzewając.
Cukier waniliowy i cukier puder wymieszać z jogurtem.
Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na schłodzony spód tarty.
Tartę wstawić do zamrażalnika aby masa stężała.
Wierzch tarty udekorować owocami.