Tarta z młodą kapustą i twarogiem

Tarta z młodą kapustą i twarogiem

Rok temu robiłam pyszne knedle nadziewane młodą kapustą i twarogiem. Pomyślałam sobie, że ten pyszny farsz można wykorzystać także na inne sposoby – na przykład użyć go do tarty. Okazało się, że pomysł był strzałem w dziesiątkę :) Ta trochę niepozorna z wyglądu tarta – którą dodatkowo wykonałam na razowym spodzie – okazała się przepyszna. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, dlatego sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąska na imprezę czy piknik.
Jedząc ją, pomyślałam sobie, że do nadzienia można użyć także nieco boczku. Jeżeli jesteście zagorzałymi mięsożercami, pokrójcie w kostkę około 100g boczku i przesmażcie go na patelni razem z cebulą.
Jednak czy z boczkiem, czy w wersji wege - bardzo polecam ten przepis :)


Zdjęcie - Tarta z młodą kapustą i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM
spód:
220g mąki,
110g masła,
1 jajko,
2 łyżki zimnej wody,
szczypta soli

nadzienie:
1 główka młodej kapusty,
250g półtłustego twarogu,
1 spora cebula,
3 jajka,
2 solidne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12%),
szczypta suszonego majeranku,
szczypta kminku (użyłam mielonego),
1 łyżka oleju,
sól i pieprz

Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać sól, jajko i wodę, zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Kapustę drobno poszatkować, wymieszać ze sporą szczyptą soli i odstawić na 15 minut.
Cebulę posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulę. Kapustę dokładnie odcisnąć w dłoniach z soku, który puściła i dodać do cebuli. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszony twaróg, pieprz, majeranek i kminek. Jajka roztrzepać w kubku ze śmietaną i wlać do kapusty, wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Na zapieczony spód wyłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż nadzienie nieco się zrumieni i nie będzie płynne.


Zdjęcie - Tarta z młodą kapustą i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów