Tarta z mlekiem skondensowanym i jabłkami
Prosta, szybka, smaczna, krucha tarta z pysznym kremem z mleka skondensowanego i kwaskowymi jabłkami.
Idealna do weekendowej kawy:)
Składniki:
kruche ciasto :
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
krem:
- puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3-4 jabłka
- 2 -3 duże jajka
- sok z 0.5 cytryny
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce.
Ciastem wylepić formę do tarty.
Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Ciasto podpiec ok. 15 minut w 180C.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Plasterki jabłek ułożyć na podpieczonym cieście.
Mleko skondensowane wymieszać z roztrzepanymi jajkami i sokiem z cytryny.
Powstałą masą zalać tartę.
Tartę piec ok. 35 minut w 180C.
Wystudzić.
Wystudzoną tartę włożyć na kilka godzin do lodówki by masa stężała.