Okrągłą formę do pieczenia ( ... ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości, aby wypełnić rurki. Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić ...
Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący.
Pasta tikka jest półproduktem do przygotowania niejednej indyjskiej potrawy. Składa się ze smażonej w oleju mieszanki przypraw. Pasta jest pikantna, bardzo aromatyczna i nieco kwaskowata. Już niewielka ilość nadaje potrawie odpowiedni smak i kolor. Ja wprawdzie pominęłam sztuczne barwniki, więc moja pasta nie ma zbyt pięknego koloru, ale tak naprawdę nie jest to istotne, wszak liczy się smak i zapach przypraw :)
Już od dawna chodził za mną smak hummusu. Pomimo, że zyskuje coraz większą popularność, orzechowy smak ciecierzycy nadal pozostaje niedoceniony w Polsce.
Ras el hanout to najpopularniejsza mieszanka przypraw z rejonu Afryki Północnej. Wyjątkowo silnie zakorzeniona jest w kuchni marokańskiej, gdzie dodaje się ją do wielu potraw. W jej skład wchodzi około 20 różnych przypraw.
Ten sos podbił moje serce i podniebienie od pierwszej sekundy. Jest pyszny, idealny do mięsa z grilla. Musicie koniecznie wypróbować, może już w najbliższy weekend – ma być piękna pogoda!
Bardzo proste (jak to z pesto bywa), smaczne i „funkcjonalne”. Możemy je wykorzystać do makaronów, sałatek lub na kanapki. Pyszne pesto z pietruszki z orzeźwiającą skórką cytrynową.
Doskonała propozycja na biesiadowanie przy piwku czy winku z przyjaciółmi. Dipy nadają się na każdą porę roku. Trudno zdecydować, który najlepszy, bo każdy inny. Są tematem do dyskusji;-) Jedno wiem, smakowanie każdego z osobna wciąga jak paluszki.
Papryki i pomidory mają teraz najlepszy smak i są najtańsze, warto przygotować taki domowy, pozbawiony sztucznych dodatków sos. Zimą podziękujemy sobie za ten aromatyczny dodatek do makaronu. Bardzo polecam.
Fenomenalny, błyskawiczny w wykonaniu, nietuzinkowy sos do mięsa, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek, do niecodziennego dania, a swoim smakiem zachwyci każdego.
Imbir oskrobać ze skórki łyżeczką, posiekać bardzo drobno z ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki wrzucić razem do blendera i blendować, aż się połączą.