Ras el hanout

Ras el hanout

Ras el hanout to najpopularniejsza mieszanka przypraw z rejonu Afryki Północnej. Wyjątkowo silnie zakorzeniona jest w kuchni marokańskiej, gdzie dodaje się ją do wielu potraw. W jej skład wchodzi około 20 różnych przypraw. W Polsce można ją kupić tylko w sklepach internetowych, niestety wiele z nich zawiera raptem kilka składników na krzyż. A ponieważ moje zapasy przypraw są całkiem spore, dużo bardziej opłacało mi się przygotować ras el hanout samodzielnie – i to z o wiele bogatszym składem. Wprawdzie nie wszystkie składniki (takie jak kubeba, sumak przyprawowy czy kwiat muszkatołowy) są w Polsce dostępne, niemniej dodałam do swojej mieszanki to, co miałam :)

Zdjęcie - Ras el hanout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZYPRAWA RAS EL HANOUT
po 1 łyżeczce:
- kolendry
- kurkumy
- kminku
- kuminu
- cynamonu
- czosnku w proszku
- czarnego pieprzu
- kardamonu
- gałki muszkatołowej
- imbiru
- chili

Jeśli mamy młynek do mielenia, to dodajemy jeszcze zmielone:
- koper włoski
- goździki
- czarnuszkę
- kwiaty lawendy suszone
- pączki róży suszone (pominęłam)


Sypkie i zmielone składniki wymieszać.



(źródło: puszka.pl)




Zdjęcie - Ras el hanout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ras el hanout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów