Cytrynowe pesto z pietruszki

Cytrynowe pesto z pietruszki

Bardzo proste (jak to z pesto bywa), smaczne i „funkcjonalne”. Możemy je wykorzystać do makaronów, sałatek lub na kanapki. Pyszne pesto z pietruszki z orzeźwiającą skórką cytrynową.

Zdjęcie - Cytrynowe pesto z pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cytrynowe pesto z pietruszki składniki:

  • listki z 1 pęczka pietruszki
  • 25g pestek dyni
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 25g parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz skórki cytrynowej) wrzucam do malaksera, miksuję tak na gładką masę. Do gotowego pesto dodaję skórkę cytrynową i mieszam.

Pesto mieszam z ugotowanym makaronem, dodaję do sałatki lub na kanapkę.

Zdjęcie - Cytrynowe pesto z pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe pesto z pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe pesto z pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów