Cytrynowe pesto z pietruszki
Bardzo proste (jak to z pesto bywa), smaczne i „funkcjonalne”. Możemy je wykorzystać do makaronów, sałatek lub na kanapki. Pyszne pesto z pietruszki z orzeźwiającą skórką cytrynową.
Cytrynowe pesto z pietruszki składniki:
- listki z 1 pęczka pietruszki
- 25g pestek dyni
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 25g parmezanu (lub innego twardego sera)
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz skórki cytrynowej) wrzucam do malaksera, miksuję tak na gładką masę. Do gotowego pesto dodaję skórkę cytrynową i mieszam.
Pesto mieszam z ugotowanym makaronem, dodaję do sałatki lub na kanapkę.