Sos słodko – kwaśny do słoików

Sos słodko – kwaśny do słoików
Dzisiaj zrobiłam sos, który lubi towarzystwo makaronu i ryżu. Bogactwo warzyw i przypraw sprawia, że sos ma fantastyczny słodko-kwaśny smak. Ja najpierw gotuję pomidory, przecieram, dodaję resztę składników, całość krótko gotuję i napełniam słoiczki. Słoików nie pasteryzuję, jeżeli są czyste, wystarczy je napełnić  gorącym sosem i mocno zakręcić. Z podanych składników otrzymałam 9 półlitrowych słoików. Smak sosu może wydawać się zbyt intensywny, ale w połączeniu z makaronem smakuje naprawdę świetnie. Papryki i pomidory mają teraz najlepszy smak i są najtańsze, warto przygotować taki domowy, pozbawiony sztucznych dodatków sos. Zimą podziękujemy sobie za ten aromatyczny dodatek do makaronu. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Sos słodko – kwaśny do słoików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 kg mięsistych, mocno dojrzałych pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
  • 1kg cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kg papryki czerwonej pokrojonej na kawałki
  • puszka ananasów ( owoce pokrojone w kostkę )
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory gotuję z odrobiną wody ok. 20 min, przecieram przez sito. Do przecieru dodaję cebulę, paprykę i pozostałe składniki, gotuję 15 min. Mąkę ziemniaczaną daję do 1/2 szklanki zimnej wody, mieszam i dodaję do sosu. Gotuję 5 min. Ja krótko miksowałam sos, zostawiając część kawałków warzyw w całości. Czyste słoiczki napełniam mocno gorącym sosem i od razu zakręcam. Słoiki przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego :-)

Zdjęcie - Sos słodko – kwaśny do słoików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos słodko – kwaśny do słoików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów