Sos słodko – kwaśny do słoików
Dzisiaj zrobiłam sos, który lubi towarzystwo makaronu i ryżu. Bogactwo warzyw i przypraw sprawia, że sos ma fantastyczny słodko-kwaśny smak. Ja najpierw gotuję pomidory, przecieram, dodaję resztę składników, całość krótko gotuję i napełniam słoiczki. Słoików nie pasteryzuję, jeżeli są czyste, wystarczy je napełnić gorącym sosem i mocno zakręcić. Z podanych składników otrzymałam 9 półlitrowych słoików. Smak sosu może wydawać się zbyt intensywny, ale w połączeniu z makaronem smakuje naprawdę świetnie. Papryki i pomidory mają teraz najlepszy smak i są najtańsze, warto przygotować taki domowy, pozbawiony sztucznych dodatków sos. Zimą podziękujemy sobie za ten aromatyczny dodatek do makaronu. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 3 kg mięsistych, mocno dojrzałych pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
- 1kg cebuli pokrojonej w kostkę
- 1/2 kg papryki czerwonej pokrojonej na kawałki
- puszka ananasów ( owoce pokrojone w kostkę )
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka pieprzu
- 3/4 szkl cukru
- 1/4 szkl octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej