Sos malinowo – miodowy
Sos malinowo- miodowy jest według mojego pierwotnego zamierzenia dodatkiem wytrawnym ale smakuje tak genialnie, że reszta, która pozostała z sałatki, została zjedzona jako deser. Przygotowałam go z myślą właśnie o sałatkach a nawet wędlinach. Ma piękny różowy kolor i cudowny pestkowy zapach. Wiem, że dla kogoś być może jest to ekstrawagancja ale wierzcie mi, że sałatka z tym sosem smakuje cudownie.
Składniki:
- szklanka malin (mogą być mrożone)
- ok. 10 ml białego octu winnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ok. 150 ml oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki miodu
- sól, pieprz świeżo mielony
Wszystkie składniki wsypać do blendera i zmiksować. Ilość octu i miodu należy regulować na bieżąco, według własnego smaku. Ilość octu stanowi kontrast dla słodyczy i zależy od ilości miodu. Podawać do sałatek, serów a nawet wędlin.
Smacznego:)