Rigati tricolore z sosem bolognase
Składniki: 80 dag makaron rurki trzy kolory Lubella, 10 dag parmezan, 15 dag ser mozzarella,
Sos boloński:
½ kg mięsa, mielone wołowe, 2 cebule pokrojone w drobną kostkę, 4 ząbki czosnku drobno pokrojone, 2 marchewki starte na tarce, 1 pietruszka starta na tarce, ½ selera startego na tarce, 1 puszka mała pomidorów pellati, 1 szklanka soku pomidorowego, ½ szklanki bulionu, ½ łyżeczki tymianku i bazylii, 1 łyżeczka oregano, Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia.
Wykonanie:
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki . Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera.
Sos boloński:
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania. Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu, może kupić gotowy.
PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis[TUTAJ] na hiszpańskim blogu kulinarnym .