Hummus – pasta z ciecierzycy na 4 sposoby
Już od dawna chodził za mną smak hummusu. Pomimo, że zyskuje coraz większą popularność, orzechowy smak ciecierzycy nadal pozostaje niedoceniony w Polsce. W dwóch restauracjach niedaleko mojego miejsca zamieszkania można zamówić hummus na przystawkę. Jednak nie ma to jak zrobić swój domowy hummus. Pastę z ciecierzycy (nazywaną również cieciorką lub grochem włoskim) można jeść z chlebkiem typu pita, ale także z każdym innym pieczywem. Świetnie nadaje się na kanapki, a można ją również serwować jako pastę np. do nachosów (chociaż to raczej niezbyt tradycyjny sposób jej serwowania). Roślina ta jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie oraz w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jeśli poszukacie informacji o jej walorach zdrowotnych dowiecie się, że jest bogata w białko, przez to stanowi bardzo dobry zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Wspomaga również trawienie i korzystnie wpływa na włosy i skórę.
Możecie kupić ciecierzycę w puszce lub suchą. Suchą ciecierzyce należy dobrze namoczyć – najlepiej zostawić ją na całą noc w wodzie. W tym czasie podwoi ona swoją objętość.
Składniki:
- 400 gr ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
- 7 łyżek sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
(sezam i olej sezamowy możecie zastąpić gotową pastą tahini)
- ząbek czosnku
- sok z całej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka sody oczyszczonej (w przypadku suchej ciecierzycy)
- woda
Przygotowanie:
Ciecierzyca:
1. Jeśli dysponujecie suchą ciecierzycą należy ją wsypać do naczynia i zalać wodą. Tak powinna się moczyć około 12 godzin. Następnie odcedzamy wodę i gotujemy ciecierzycę z łyżeczką sody i rozgniecionym ząbkiem czosnku przez godzinę. Po godzinie powinna być już miękka. Aby to sprawdzić wystarczy rozgnieść w palcach ziarenko. Jeśli nadal jest twarda gotować do miękkości.
Pasta tahini:
1. Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy. Należy uważać, aby zbyt mocno nie uprażyć sezamu – daje wtedy gorzki posmak.
2. Sezam blendujemy na początku pulsacyjnie, na gładką pastę. Zajmuje to chwilę, więc nie zrażajcie się jeśli po minucie nie będzie widać efektu.
3. Do sezamu dodajemy olej sezamowy i blendujemy na gładko. W ten sposób otrzymaliśmy pastę tahini.
Hummus:
1. Ciecierzycę miksujemy z pastą tahini i rozgniecionym czosnkiem.
2. Dodajemy oliwę i sok z cytryny.
3. Na koniec dolewamy wodę – tak aby pasta osiągnęła pożądaną przez nas gęstość.
Sposoby podania:
1. Klasyczny hummus: podajemy z oliwą z oliwek, natką pietruszki i posypany słodką papryką.
2. Hummus na ostro: mieszamy hummus z ostrą pastą chili – np. sambal oelek lub inną.
3. Hummus z kaparami: do hummusu dodajemy kapary i mieszamy.
4. Hummus z oliwkami i suszonymi pomidorami: do hummusu dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory oraz pokrojone na 4 części oliwki.
Smacznego!