Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy

Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy

Zdjęcie - Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Doskonała propozycja na biesiadowanie przy piwku czy winku z przyjaciółmi. Dipy nadają się na każdą porę roku. Trudno zdecydować, który najlepszy, bo każdy inny. Są tematem do dyskusji;-) Jedno wiem, smakowanie każdego z osobna wciąga jak paluszki. Zdjęcie - Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Myślę, że przyda Wam się moja propozycja, bo sama zawsze mam problem przed imprezą, co podać;-) Można zaserwować z pieczywem lub krakersami. Również okoliczność podania dowolna. Może być starterem przed daniem głównym lub przegryzką przy pogaduchach. No to co? Imprezę czas zacząć;-)
Zdjęcie - Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Dip paprykowy:

  • 2-3 papryki czerwone,
  • kostka fety,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • paryka słodka w proszku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

Paprykę umyć i włożyć do nagrzanego peikarnika do 180 stopni. Piec do momentu, aż skórka sczernieje. Wyciągnąć i włożyć do worka foliowego. Po wystygnięciu ściągnąć skórkę i oczyścić z pestek. Blenderem zmiksować wszystkie składniki. Doprawić. Schłodzić przed podaniem w lodówce.

Dip śledziowy po żydowsku:

  • 3 filety śledziowe,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 kromka żytniego chleba bez skórki,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki cuktu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Śledzie wymoczyć w wodzie przez conajmniej 1h. Odcedzić, wysuszyć i pokroić w drobne kawałki. Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i wrzucić do śledzi. Pokroić jabłko, jajka i cebulę. Wszystko wymieszać w malakserze, ale tak, żeby były wyczuwalne kawałeczki pasty. Doprawić cukrem, olejem i octem. Schłodzić przed podaniem w lodówce. Idealnie smakuje do wódeczki:-)

Dip bakłażanowy wg Nigela Slatera:

  • 2 bakłażany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól.

Upiec bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu, aż będą miękkie. Ostudzić, przekroić na połówki i wybrać miąższ do miski. Zalać sokiem z cytryny, żeby nie sczerniał. Dodać pozostałe składniki i rozgnieść dobrze widelcem. Skropić oliwą. Schłodzić przed podaniem w lodówce. Podawać dipy z pieczywem lub krakersami.
Zdjęcie - Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Kategorie przepisów