Sos z pieczonej papryki i cukinii o idealnie gładkiej aksamitnej konsystencji, jasnoczerwonym kolorze i łagodnym smaku pomimo dodatku papryczek chili (zawsze przecież można go doprawić wg własnego smaku i w zależności od tego do czego zostanie użyty). Ja traktuję go jako bazę wyjściową i zamiennik przecieru pomidorowego
Czy Wasze dzieci także uwielbiają sos bolognese? Mój syn od dziecka go uwielbia. Nie wiem co ten sos w sobie ma? Zwykle kiedy robiłam spaghetti z tym sosem mój syn jadł takie porcje, że trudno było mi uwierzyć, że można tyle zjeść :) Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem.
Migdały namoczyłam na 2 godziny. Odcedzone przełożyłam do malaksera, włożyłam resztę składników i zmieliłam. Przełożyłam do czystego słoiczka. Na wierzch wlałam oliwę...