Przyprawy po uprażeniu na suchej patelni miażdżę w moździerzu po czym mieszam je z resztą składników sosu i miksuję.
W wysokiej, dużej patelni rozgrzewam olej i masło i podsmażam posiekane cebule, zmiażdzony czosnek, papryczki i imbir pokrojone w plasterki oraz posiekane zioła. Duszę przez ok. 10 minut.
W życiu bym nie wpadła sama na to, że sos pomidorowy bez soli, cukru i sera może dobry. A jednak.... będzie pyszny, ale warto pamiętać, że należy zrobić go z baaardzo dojrzałych pomidorów (dzięki temu będzie słodkawy!) i dodać dużo świeżej bazylii, wtedy solenie okaże sie zbędne.
Mężowe oglądanie programów typu "Jak to jest zrobione" też się czasami przydaje. Ostatnio oglądał, jak się robi sos salsa... Więc zgapiłam pomysł i chociaż nie zrobiłam typowej salsy, sos nam bardzo smakował jako dodatek do faszerowanej cukinii!
poza pizzą sos rewelacyjnie smakuje jako dodatek do potraw makaronowych (lazanii, cannelloni zapiekanych, czy spaghetti) oraz nadaje się świetnie do utopienia w nim pulpecików.
postanowiłam zrobić sobie sałatkę do pracy na poprawę humoru :-) Jest lekka i bardzo aromatyczna a koperek o tej porze roku smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami i nie tylko do obiadu Polecam
Pomidory umyć i nie obierając ze skórki pokroić na mniejsze części. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć masę do garnka i posolić. Postawić na palniku i gotować przez 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania częściej. Sos pomidorowy się zredukuje i będzie intensywny w smaku. Co ciekawe – likopen zawarty w pomidorach zostaje nienaruszony mimo długiego gotowania.
Dzięki dodaniu tego nietypowego składnika sos zyskał jakby głębszy, bogatszy smak. Użyłam serwatki zamrożonej, którą rozmroziłam na potrzeby sosu. Gotowałam ją razem z przecierem z pomidorów i cebulą około 20 minut, do odparowania części płynu i skoncentrowania smaku.
Ciąg dalszy podstawowych przepisów, czyli mój ulubiony sos do pizzy. Niektórzy używają do pizzy ketchupu lub koncentratu pomidorowego, jednak jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim smaku pizzy, warto włożyć trochę więcej wysiłku i zrobić taki sos. Różnica jest zdecydowanie zauważalna :)